Glutenfri, laktosefri og diett-oppskrifter

FODmap oppskrifter

Introduksjon

Her kommer en forklaring på FODmap. Australske forskere ved universitetet i Monash har utviklet en kost, «lav FODMAP-dietten», som har vist seg å redusere mage- tarmplager hos mange som sliter med irritabel tarm.
Hva er FODMAP?
FODMAP er en forkortelse for fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og (and) polyoler. Dette er karbohydrater som tynntarmen kan ha vansker med å bryte ned og absorbere. Disse karbohydratene passerer mer eller mindre ufordøyd fra tynntarm til tykktarm hvor de møter milliarder av bakterier som utfører en naturlig prosess kalt «fermentering». I prosessen produseres gass og fettsyrer, samtidig som ufordøyde karbohydrater vil trekke til seg vann fra blodet og inn i tarmen. Et større inntak av FODMAP vil derfor resultere i en økt mengde væske, gass og fettsyrer i tarmen, som kan forverre symptomer hos personer med IBS. En rekke studier har vist at mange med irritabel tarm opplever symptomlindring av lav FODMAP-dietten.
Slik går du fram
Dersom du vil teste om denne dietten kan ha effekt hos deg, anbefales det å unngå matvarer med høyt FODMAP-innhold i 2-6 uker til du føler deg symptomfri eller har bedring av symptomer. Noen opplever at kun 2 uker er for kort tid til å kunne gi tilstrekkelig symptomlindring, og de fleste trenger gjerne 4-6 uker for å oppnå en god effekt.

Opplever du bedring bør du på en systematisk måte forsøke å innføre de matvarene du har fjernet fra kosten, slik at du til slutt får et «skreddersydd» kosthold med symptomkontroll og minst mulige restriksjoner. Denne prosessen kalles reintroduksjon.

En streng lav FODMAP-diett er ikke en livslang diett. Etter å ha har fulgt en lav FODMAP-diett i 2-6 uker, og du føler deg symptomfri eller symptomlindret, er det på tide å innføre mat du har unngått i restriksjonsperioden.

Hvordan gjør du dette?

Start med å gjeninnføre en gruppe om gangen, samtidig som at du holder deg til dietten. Når du har testet en FODMAP-gruppe går du tilbake til lav FODMAP- diett i 2-3 dager («hvileperiode») før du tester en ny gruppe. Husk å registrere symptomene dine hver dag under testukene. Husk også å notere ned mengden du eventuelt tolererer av hver FODMAP gruppe. (Det kan være at du tåler litt)

Under kan du laste ned skjema, slik at du lettere kan følge en plan. For mer utfyllende informasjon, anbefaler jeg å se på sidene til Helse-Bergen. De oppdaterer nyheter basert på forskning, og går ut ifra norske matvarer. Du kan også laste ned en app (Monash university Fodmap) der du kan få en «trafikk-lys» oversikt over matvarer (kun på engelsk). På mine sider, vil du finne oppskrifter som du kan lage i grunnfasen. Når det gjelder de videre fasene, så er det bare å tenke logisk. Skal du innføre løk, tilsetter du det i en oppskrift der det er naturlig, for eksempel på pizza eller i en gryterett som du finner under Fodmap-oppskrifter. 

Rødbetesalat

Rødbetesalat med feta og gresskarfrø er en god og mettende salat. Billig er det også. Du kan gjerne bytte ut gresskarkjerner med solsikkefrø.

Les mer...
Raw bringebær ostekake
Dessert
fri-for

Raw Bringebær ostekake

Dette er en utrolig frisk og god Raw Bringebær Ostekake som falt i smak hos alle i familien. Både de unge barna og besteforeldre likte denne kaken. Kaken er også lett å lage.

Les mer...

Raw Banan Kake

Raw Banan Kake med nydelig karamell-saus over anbefales som en god dessert. For å få et godt resultat, er det avgjørende å bruke en god

Les mer...
Kylling i appelsinsaus
Diett
fri-for

Kylling i spicy appelsinsaus

Denne retten er svært enkel å lage. Kylling i spicy appelsinsaus er frisk og spicy i smak. Alle ingrediensene legges i en ildfast form med lokk (eller en gryte), og er ferdig når kyllingen er gjennomkokt/stekt. Server med ris og nan-brød, eller rooti. Lav Fodmap

Les mer...
Nanbrød glutenfri
Bakverk
fri-for

Nanbrød glutenfri

Disse glutenfrie og melkefrie nanbrødene er bare helt fantastiske. Prøv selv, og jeg lover du blir fornøyd. Nanbrød er typisk tilbehør på det Indiske kjøkken.

Les mer...
Nybakt proteinbrød
Bakverk uten gjær
fri-for

Proteinbrød

Proteinbrød som er glutenfri og laktosefri, evt melkefri dersom du bruker plantebasert kesam eller kvart) Lett å lage. Du slår sammen alle ingrediensene, og setter det rett inn i ovnen.

Les mer...
IBS- irritabel tarmsyndrom
FODMAP
fri-for

IBS- irritabel tarmsyndrom

På dette nettstedet fri-for, merker jeg matretter med IBS og lav FODMAP. Matrettene kan da spises av de som sliter med irritabel tarm (mest sannsynlig, men husk vi er alle forskjellige individer, så kom gjerne med tilbakemeldinger). Noen steder setter jeg opp flere forslag til ingredienser, ettersom hva som da kan passe for den enkelte person? IBS er en funksjonell mage-tarmsykdom, hvor problemet er at funksjonen til organet er dårlig og gir symptomer. Vanligvis kan diagnosen settes på bakgrunn av symptomer og sykehistorie. Behandlingen retter seg mot å redusere plagsomme symptomer. IBS utvikler seg ikke til alvorlig sykdom og forkorter ikke livslengden, men kan for mange gi store plager som igjen kan gi betraktelig redusert livskvalitet

Les mer...

fri-for.com

Lett å lage - godt for mage

Hensikten er å dele oppskrifter og informasjon med alle dere som har en eller annen form for intoleranse eller allergi, eller skal gjennomføre en eller annen diett. Oppskrifter tilpasset FODMAP og IBS også.  Her er mye supergod mat som ALLE kan nyte. Håper du kan finne en og annen oppskrift her som kan bli en av dine favoritter.

Nina Engen

Sponsor
Sesong favoritter
Utforsk
Sponsor
Print Friendly, PDF & Email